Tarkennusongelman kierto zoom-objektiivissa

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi  Arkiv DigitalFoto 12 vuotta sitten.
Tekijä
Arkiv DigitalFoto
Jäsen

Minulla on Tamron 70-300 mm -zoom-objektiivi, jossa on todella paha tarkennusongelma laajakulmapäässä, kun kohde on tietyn matkan päässä.
Minulla on tarve kuvata 70 mm:n polttovälillä kuuden metrin päässä olevaa kohdetta. Tarkennus on tällöin jopa puoli metriä liian edessä. Tarkennusta on käytännössä mahdotonta tehdä manuaalisesti tarkasti.
Kun polttoväli on 300 mm, tarkennus toimii moitteetta. Tuli mieleen, että voiko tarkennuksen tehdä siten, että tarkentaa ensin 300 mm:n polttovälillä, lukitsee tarkennuksen tämän jälkeen vaihtamalla manuaaliselle tarkennukselle ja vaihtaa polttovälin 70 mm:iin? Pienillä testeillä tämä toimi hienosti.
Optiikan teoriasta enemmän tietäville ehkäpä hieman tyhmältä kuulostava kysymys: Jos zoom-objektiivilla tarkentaa kohteeseen jollakin polttovälillä, pysyykö tarkennus samana, vaikka polttoväliä muuttaa?
Lähetetty: 7.10.2010 20:30

Löysin asiaa aiheesta, joten itse itselleni vastaten: Putkia on kahta tyyppiä, parfocal ja varifocal. Parfocal-tyyppiset pitävät tarkennuksen kaikilla polttoväleillä, varifocal-tyyppiset eivät. Lähetetty: 8.10.2010 08:35

You must be a subscriber to reply a topic